Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Μαθαίνω να πλέκω με βελόνες - Μέρος 1ο - Τα απαραίτητα

Θέλεις να μάθεις να πλέκεις με βελόνες αλλά δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις; Εγώ είμαι εδώ για να δώσω απαντήσεις σε όλες σου τις απορίες!

Αρχικά, θα πρέπει να έχεις στην κατοχή σου βελόνες και αντίστοιχου πάχους νήμα. Και φυσικά καλή διάθεση και υπομονή! Ξέρω, μπορεί στην αρχή να μην τα καταφέρεις, να εκνευριστείς και να τα παρατήσεις, όλοι έχουμε περάσει από αυτό το στάδιο. Ακόμα κι εγώ! Δεν ξύπνησα μια μέρα γνωρίζοντας τα πάντα γύρω από το πλέξιμο... Κι η αλήθεια είναι ότι ακόμα μαθαίνω πράγματα! Για χρόνια προσπαθούσα να μάθω αλλά, κακά τα ψέματα, αν δεν έχεις κάποιον δίπλα σου να σε καθοδηγεί στα πρώτα σου βήματα, είναι πολύ δύσκολο... Και η συμβουλή μου είναι να έχεις μόνο έναν (το τονίζω) να σε καθοδηγεί γιατί ο καθένας και η καθεμιά μας πλέκει με διαφορετικό τρόπο. Έτσι την είχα πατήσει εγώ, αλλιώς μου τα έδειχνε ο ένας, αλλιώς ο άλλος κι είχα πελαγώσει...!!

Λοιπόν, στο θέμα μας! Βελόνες και νήμα αντίστοιχου πάχους. Τί σημαίνει αυτό;; Οι βελόνες βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη. Το μέγεθος αφορά το πάχος της βελόνας (τη διάμετρό της δηλαδή) κι όχι το μάκρος. Υπάρχουν διάφορα είδη βελονών αλλά θα μιλήσουμε πιο αναλυτικά σε άλλο ποστ για αυτό το θέμα. Εσένα τώρα σε ενδιαφέρουν οι κλασικές ίσιες βελόνες της γιαγιάς σου. 😅
 

 
 
Όπως βλέπεις στην παραπάνω φωτογραφία, βελόνες υπάρχουν σε διάφορα πάχη. Ανάλογα με το πάχος της βελόνας, θα έχουμε το αντίστοιχο αποτέλεσμα στο πλεκτό μας. Όσο πιο λεπτή είναι η βελόνα, τόσο λεπτό θα είναι και το πλεκτό μας. Κι όσο πιο χοντρή η βελόνα, τόσο χοντρό και το πλεκτό. Θέλω να έχεις υπόψη σου όμως πως όσο πιο λεπτή είναι η βελόνα που θα χρησιμοποιήσεις, τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστείς για να ολοκληρώσεις το πλεκτό σου.
 
Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με βελόνες Νο. 4 ή 5. Είναι το ιδανικό πάχος για να ξεκινήσει κανείς. Ούτε πολύ χοντρές, αλλά ούτε και λεπτές. Μέχρι να μάθεις να τις πιάνεις και να τις χειρίζεσαι. Να μάθεις τις βασικές πλέξεις και να αποτυπωθούν οι απαραίτητες κινήσεις στα χέρια σου. Και αργότερα, σιγά σιγά δοκιμάζεις και άλλα πάχη. 
 
🧶🧶🧶🧶🧶🧶🧶🧶🧶🧶🧶🧶🧶🧶🧶🧶🧶
 
Τί νήμα να πάρω;;;

Πολύ καλή η ερώτησή σου! Σίγουρα θα σε συμβούλευα να ξεκινήσεις με ένα οικονομικό νήμα για να κάνεις προπόνηση. Στην αγορά θα βρεις πολύ οικονομικά ακρυλικά νήματα τα οποία δε θα λυπηθείς να χαλαλίσεις, να κάνεις τα λάθη σου, να ξηλώσεις, να το καταστρέψεις βρε αδερφε!

Θα φροντίσεις να πάρεις νήμα που να αντιστοιχεί στο πάχος της βελόνας σου. Όχι, δεν κάνουν όλα τα νήματα για όλες τις βελόνες. Δεν μπορείς να πλέξεις ένα νήμα που πλέκεται κανονικά με βελόνες Νο. 10 και να το πλέξεις με Νο. 5. Τεχνικά μπορείς αλλά θα δυσκολευτείς πάρα πολύ και το αποτέλεσμά σου θα είναι (το λιγότερο που θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω) απαίσιο. Όπως επίσης και το ανάποδο. Αν πάρεις ένα νήμα λεπτό, που πλέκεται κανονικά με βελόνες Νο. 3 για παράδειγμα και το πλέξεις με βελόνες Νο. 6 ή 7 ή οτιδήποτε άλλο μεγάλο, θα βγάλεις ένα πλεκτό γεμάτο τρύπες, σουρωτήρι, δε θα στρώνει και γενικά θα είναι ένα μαύρο χάλι. 😩

Δες λίγο την παρακάτω φωτογραφία. Σε αυτή τη φωτογραφία βλέπουμε κάποια ωραιότατα νήματα διαφορετικού πάχους. Ελπίζω να καταλαβαίνεις τη διαφορά ανάμεσά τους και τις απαιτήσεις του καθενός. Το κάθε νήμα απαιτεί να πλεκτεί με διαφορετικό νούμερο βελόνας. Για τις βελόνες που σου πρότεινα να πάρεις παραπάνω, θα σου συνιστούσα να προμηθευτείς νήμα πάχους όπως περίπου το 4ο ή το 5ο της φωτογραφίας (μετρώντας από τα αριστερά προς τα δεξιά).
 
 
Και φυσικά πάρε ένα μονόχρωμο για αρχή. Αλλά όχι μαύρο, ούτε άσπρο. Αυτά τα 2 χρώματα θα σε ζορίσουν οπτικά. Γενικά απέφυγε τα πολύ σκούρα και το λευκό. Πάρε ένα γκρι ανοιχτό, ένα γαλάζιο, ένα χμμμ... κίτρινο απαλό. Ένα σωρό ωραία χρωματάκια θα βρεις. Κάτι που να σε γεμίζει με ευχάριστα συναισθήματα καθώς θα μαθαίνεις να πλέκεις.
 
Σίγουρα, οι υπάλληλοι του καταστήματος που θα επιλέξεις να προμηθευτείς τα απαραίτητά σου, θα γνωρίζουν τι να σου δώσουν. Μην ντραπείς να τους πεις ότι τώρα ξεκινάς να μαθαίνεις. Και μη βιαστείς να αγοράσεις το τελειότερο νήμα που έχουν. Θα γίνω κουραστική και θα σου πω και πάλι: Ξεκίνα με κάτι οικονομικό. Βελόνες πάρε καλές όμως γιατί θα σου μείνουν 😝
 
Αυτά είχα να σου πω για σήμερα. Προμηθεύσου τα απαραίτητα και στη συνέχεια θα σου πω τι πρέπει να κάνεις για να ξεκινήσεις!

Μέχρι την επόμενη φορά,
Φιλιά πολλά! 
Βιβή
 
Υ.Γ.: Αν θέλεις να με ρωτήσεις κάτι, οτιδήποτε κι αν είναι αυτό, γράψε μου ένα σχόλιο από κάτω και θα φροντίσω να σου απαντήσω, όσο πιο άμεσα μπορώ!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Εάν έχεις λογαριασμό στο Instagram και φτιάξεις κάτι με τη βοήθειά μου, βάλε στη φωτογραφία σου το #knithappensgr για να μπορώ να δω τη δημιουργία σου!

Ελάτε να μοιραστούμε φωτογραφίες των πλεκτών μας στην ομάδα "Πλέκουμε με τη Βιβή" στο Facebook Group: https://www.facebook.com/groups/180953556623070

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου